Avokádo, co s tebou?

29. května 2018 v 17:44 | Lux |  Studentské žraso
Čus.
Jsem student a mám hlad. Skoro furt, už je to asi diagnóza. Narovinu předesílám, že nedržím žádné diety (leda byste vycházeli z anglického slova ,diet´- což znamená strava a to já se zas stravuju, ráda), jím, co mám ráda a na co mám chuť. (To zahrnuje jak zeleninové saláty, tak bůček, řízky a podobné mňamky.) Ráda ale s jídlem experimentuju, zkouším různé recepty a taky se zajímám, odkud pochází potraviny, co jím.
Dneska jsem chtěla zmínit avokádo, kontroverzní potravinu. Národ je rozdělen napůl: Půl ho miluje, půl ho nenávidí, půl ho zakazuje při redukčních snahách, půl ho doporučuje. Takže, avokádo, co s tebou?



Avokádo neboli Persea americana neboli Hruškovec přelahodný je strom rostoucí primárně v Mexiku, jeho plod podobající se hrušce se papá (nejčastěji k tortilkám v podobě guacamole, mňam).

Takhle vypadá zralé avokádo.
Na pohmat je vláčné, ale ne příliš měkké a dužina má zeleno-žlutou barvu.
Navíc jde dobře oddělit od pecky a od kůry.

Ale dá se z něj udělat i hlavní surovina. Teď je pravý čas, protože konečně nestojí 60 kč jedno. (Jen 30 no. Když máte kliku..) Jak tak sleduji některé foodbloggerky a fitnessky na instagramu, rozmohl se nám takový nešvar - z avokáda se stává zakázaná potravina. Zvlášť při dietách protože obsahuje tuk. Ale pozor, obsahuje rostlinný tuk, páč je to rostlina, takže já bych ho doporučovala. Prostě tady zase trošku mysleme hlavou, ano? Naše lidské tělo tuky potřebuje. Je ovšem otázka v jakém množství! (Pokud avokádo nejíte, protože vám nechutná, tak si ho dál nejezte - chutě máme každý jiný. Ale pokud ho rádi máte a někdo vám ho zakázal, tak na to pečte a prostě si ho dejte.)
(Odkazy, proč avokádo ANO: Medicalnews; Zdravezdravi)


Avo toust
= nejjednodušší recept s avokádem

Jak ho dělám já?
- opeču si dokřupava toustík, máznu zlehounka máslem, které se na něm hezky rozpustí
- na plátky nakrájené avokádo (krájím již ve slupce) dám nahoru a rozmažu nožem
- pokladu tím, co je zrovna doma: vařené vejce/volské oko, ředkvičky, rajčátka, hrášek, mungo klíčky, sýr, cibulka,pro masožravce šunka nebo slaninka - fantazii se meze nekladou ;)
A papkám. Ideálka k snídani, stačí 2 plátky toustového chleba (na ty spotřebuju tak půlku avokáda), ale už jsem měla i k večeři, kdy jsem si dala tousty 3 a trochu salátu a taky mě zaplácl :)



Avokádové kapsičky
= vznikly úplnou náhodou, jsou spíš jemnější a na efekt

- náplň: půl avokáda + mungo klíčky + žervé/pomazánkové máslo/máslo -> prostě jen promíchejte v misce, můžete přidat trochu chili
- kapsičky: toustový chleba - dejte na sebe dva plátky a vložte do toustovače (ne do toasteru!!) jako když děláte tousty, ale zapomenete tam dát náplň. Vzniknou vám trojúhelníčky. Stačí nožem opatrně rozříznout chleba od kůrek na dvou stranách (jednu stranu nechte zavřenou) a nacpat pomazánkou :)



Tak navnadila jsem vás na avokádo alespoň trošku? :D (pokud ano, určitě se podělte, jestli jste zkusili některý z receptů a jak to dopadlo)
Máte rádi avokádo? Co z něj děláte?

Lux
P.S. Na cokoli se chcete zeptat - do toho :) Nejsem sice úplně avokádový expert, ale seznámeni už jsme :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 30. května 2018 v 7:43 | Reagovat

Patřím do půlky, co má ráda avokádo a miluji avokádové guacamole, je osvěžující a je to letní lahůdka.

2 Lucka Lucka | E-mail | Web | 30. května 2018 v 11:43 | Reagovat

Ty avokádové kapsičky vypadají hrozně pěkně, ochutnala bych. :-) Ale pravdou je, že jsem avokádo ještě nikdy nejedla a nějak nemám odvahu si ho sama koupit a něco z něj vytvořit, když ho v mém okolí nikdo nejí nebo nejedl. :-D

3 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 31. května 2018 v 6:07 | Reagovat

Hystam se zkusit mango a avokado vypěstovat ze semenr, pry to jde...

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 31. května 2018 v 7:29 | Reagovat

[3]: Mangu, které mi roste v obýváku, už je 18 let a je z pecky. Měl jsem i trochu mladší avokádový stromek z pecky, ale ten se mi podařilo umořit svou "střídavou péčí".

5 Natálie Natálie | Web | 31. května 2018 v 20:01 | Reagovat

týjo.. já sice avokádo nikdy neměla, a ani mě to moc neláká, ale ty fotky vypadají hodně luxusně a na to druhé mám i docela chuť... :D

6 padesatka padesatka | E-mail | Web | 19. června 2018 v 20:13 | Reagovat

Občas si dělám zapečené s vejcem, do díry po pecce plácnu vajíčko a zapeču v troubě.

7 Victoria Victoria | Web | 20. června 2018 v 9:27 | Reagovat

Avokádo mám docela ráda, ale musí se umět správně připravit. Když ho ochutnám jen tak samotné, moc mi nejede. Guacamole je výborné. Taky jsem zkoušela nějakou avokádovou omáčku na těstoviny. Mně to chutnalo, ale některých členům rodiny moc ne :-D. Rozhodně zkusím ty kapsičky, vypadají dobře.

8 Michaela Michaela | Web | 24. června 2018 v 13:42 | Reagovat

Avokádo bych mohla zkusit začít jíst :D Může to být dobré :)

9 Surly Surly | E-mail | Web | 29. srpna 2018 v 17:15 | Reagovat

Osobne sa už poriadne dlho chystám na avokádo. Len mám tak trochu obavy, že kúpim zlé kvôli čomu nebudú dobré. Navyše neviem ako sa najlepšie nechá dozrievať aby mi nepreztelo.

Z druhej strany podobné obavy som malla aj z manga, no odvtedy ich vobchode vyberám ja. :-D Že vraj na to mám cit, tak možno. Ešte dragon fruit by ma docela zaujímal. (pitahaya tuším)

10 Surly Surly | E-mail | Web | 29. srpna 2018 v 17:16 | Reagovat

Ach, zase píšem ako tatár.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama